Pages

Tuesday, 27 February 2018

MASAKAN YANG RINGKAS DAN SEDAP😋😊

    
                      RESIPI SPAGHETTI CARBONARA SEAFOOD








BAHAN-BAHAN
1) Carbonara sauce cap prego dalam botol atau tin .
2) Sebungkus Spaghetti dari mana-mana brand 
3) Fresh Milk...(1 1/2 cawan dutchlady full cream) 
4) Bawang putih (4 ulas -ricih bagi halus)
5) Carrot (setengah biji dipotong dadu)
6) Udang Fresh (10 ekor)
7) Sotong besar (2 ekor dan perlu dipotong)
8) 5 ketoi sosej ayamas...(Potong senget2 or bulat2 )
9) Sedikit lada hitam (Tumbuk dalam lesung or gune yang segera yg dah ditumbuk)
10) Sedikit daun bawang untuk ditabur setelah siap nanti
11) Garam secukup rasa
12) Serbuk perasa maggi sedikit
12) Air (1/2 cawan)


CARA-CARA
* Rebuskan spaghetti hingga betul2 lembut dahulu dan masukkan sedikit minyak .Lepas dah siap rebus seterusnya toskan dan simpan bawah saji

1) Panaskan minyak dan masukkan bawang putih yang diricih tadi...tumiskan sehingga naik bau wangi
2) Masukkan sos carbonara tu (saya guna 1 tin setengah aje..maksudnya yang 1 tin lagi separuh je guna)
3) Masukkan fresh milk 1 1/2 cawan dan kacau sampai sebati dan tunggu hingga menggelegak sedikit
4) Masukkan air 1/2 cawan
5) Masukkan lada hitam yg telah ditumbuk tadi dan kacau hingga sebati
5) Masukkan carrot, sosej yang telah dipotong tadi dan kacau
6) Setelah carrot dah macam agak-agak lembut sikit, masukkan udang, sotong
7) Masukkan garam dan serbuk perasa maggi secukup rasa
8) Siap dan sealamat menjamu selera....⇝⇝

0 comments:

Post a Comment